tirsdag 5. august 2008

Slettmarkpiggen og Galdebergstinden

Skrevet av Bjørn-Even


Vi (Bjørn-Even, Ånund, Carl Fredrik og Sondre) dro fra Eidsbugarden klokka 10:30 i greit vær med litt lavt skydekke. Etter en time langs Bygdin var vi ved høystakkbroa med et smil om munnen, etter som vi visste hvilken flott topp som ventet oss, skydekket var fortsatt lavt men det skulle vise seg at sikten ville bli bedre utover dagen. Etter 2 timers gange tok vi en liten pause ved oksedalen, foran oss lå slettmarkkampen ruvende som en svær koloss. Opp til kampen brukte vi cirka en time og gledesrusen kom fort når vi så piggen foran oss. Ånund tok en liten pause på kampen men vi andre kunne ikke vente. Vi gledet oss til å se hvordan klyvepartiene ned fra kampen kom til å være, og ikke mer en et par meter mot sør fra kampen begynte vardene nedover å dukke opp. Først kom en skrå hylle med en liten stein midt i som man måtte åle seg over, dette gikk veldig greit uten sikring men Carl F og Ånund valgte å sikre ned. Carl hadde heldigvis tatt med tau..


Under nedstigningen fikk vi øye på noen merkelige steinformasjoner. Ryggen opp mot piggen var brei og det tok ikke lang tid før vi var på piggen. Toppunket var litt luftig men veldig flott med utsikt i alle retninger. Vi gikk litt nedover hyllene mot eggen som fører til slettmarkhøe og tittet litt nedover. Det så greit ut, men med noen luftige og utsatte punkter. Tilbake til kampen ble det lunsj i godværet som plutselig kom og så sto galdebergstind for tur. Vi gikk opp nordsiden over en snøfonn og så var det ikke mange meterne til toppen. Når vi nådde toppen kom tåka over oss og vi så ikke en dritt. Ned galdebergstindens østvegg gikk vi nedover stupet og ble overrasket over at det faktisk gikk an å ta seg ned her uten å bruke sikring, helt i bunn av stupet så vi en hammer som så svært overkommelig ut. På tilbaketuren fikk vi akt ned snøfonner på galdeberget og tok turen innom høystakka. Og vi var tilbake rundt klokka 21:00. neste gang vi går fra torfinnsbu til eidsbugarden må østveggen opp galdeberget prøves.


Turen:

4 topper (3 2000-metringer).
10t 30min
30 km
1930 høydemetre
*
*
*
Inn Uksedalen mot bekken vi tar av mot Slettmarkkampen. Tåke på toppene til nå.
Elvekryssing av Uksedøla.
"Posing" før Kampen.

Galdebergstinden (2075) titter fram.På Slettmarkkampen (2032) og vi ser dagens mål foran oss!
Bjørn-Even åler seg ned det ekle punktet, han er blitt MYE mer høydesterk siden Mjølkedalstinden.

Morsom steinformasjon!
Omtrentlig rute ned (rød), og guttas "klatrerute" opp.

Finn en Bjørn-Even, ved stupet til Slettmarkbreen.
Noen lette og luftige klyvepunkter før Slettmarkpiggen (2164).
On the rock, Slettmarkpiggen!

Opp til Kampen, en annen rute. Men det tauet må festes bedre CF ;)
B-E har fått blod på tann ;D
Slettmarkkampen og luftig fjell.

Familiebilde.

Jeg og Bjørn-Even unnet oss et friskt isbad i Uksedalstjernet. Ca. 3-4 grader :O
Bjørn-Even ned østeggen på Galdebergstind.
På toppen av Galdebergstind.
Siste stykket før trygg grunn i Galdebergstinds østvegg. Mot nord. Her kan en komme ned på en hylle så jeg.
Bjørn-Even skuer utover Bygdin, fra Høystakkane.
Nederste bru på Høystakka. Kul å passere!

Turen avsluttes med et isbad i Bygdin.
Bjørn-Even har fått ludogalskapen.

GPS-tracks:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Selv om dere er 3-4 stykker på hytta i ca en uke sommerstid er det selvfølgelig helt riktig å ikke en gang tenke på å ta inn påskepynten. Noe annet ville vært naturstridig. :-)

Rart dere ikke ble disset for dette på FF.

E.

Anonym sa...

Ja.. Du kan jo prøve å være litt mer tydelig i det du sier?=) Eller? Er det for mye forlangt? Disset for å ikke ta ned påskepynten? Det er ikke det man ser etter der vet du. På FF pleier man å studere fjellbildene, og ikke hva du har på hytta...
Mikkel