torsdag 12. august 2010

Storbrean rundt

Skrevet av Sondre

Jeg, Bjørn-Even og Olav stod opp i telt ved Leirvassbu. Været var lovende og vi bestemte oss raskt for å gå en skikkelig kremtur vi lenge hadde gledet oss til – Storbrean rundt. En hesteskotravers som byr på masse morsom klyving, akkurat på grensen til at jeg og Bjørn-Even droppet å ta med klatreutstyr (bare noe til Olav). Bilen ble parkert ved brua på Breabakken omtrent kl. 08.00 og vi la i vei mot dagens første topp – Geite. Sola fikk tørket gårsdagens regnskur mer og mer vekk, men i skyggesiden opp mot Rundhøe var det fortsatt vått berg. Vi fulgte den bratte nordryggen på Rundhøe og her fikk vi evaluert klyveferdighetene til Olav til en viss grad. Dersom han ikke går gule trekanter usikret ville denne turen ta grusom lang tid. Men Olav var ikke mye skvetten og var optimistisk i forhold til de senere utfordringene. Det hang en skydott rundt Sokse, nesten den eneste dotten i mils omkrets, men vi satset på at den ville forsvinne innen vi nærmet oss. Geite ble nådd uten problemer og vi stod på toppen 2,5 timer etter at vi forlot bilen.

Utsikten fra toppen var fin og veien videre mot Sokse så helt vill ut! I første omgang var vi spente på gulpunktet opp mot Sokses østtopper. Ned fra Geite gikk det greit med litt klyving som var litt ekstra småkinkig siden det var vått lav på steinene. Enkelte steder hjalp vi Olav ved å ta imot sekken hans, men han ble mer og mer høydeakklimatisert utover turen. Jeg valgte å jogge i forvegen opp hammeren i tilfelle Olav trengte tauhjelp. Men alle kom seg greit opp, og her var det et rimelig utsatt riss vi måtte følge opp! Et stykke borte ved ryggen bestemte vi oss for at Olav tok på seg klatreselen og jeg «sprang» ned til Killingen, en pf10 topp sør for Sokses østrygg som kun jeg var interessert i å samle på. Ned dit var det bratt og nokså svaete, men med tiden til hjelp kom jeg meg fint ned og kløv opp på pinakkelen. Tilbake til ryggen var det mye lettere og vips var jeg oppe ved sekken igjen. Olav og Bjørn-Even hadde fått et godt forsprang så jeg satte opp tempoet bort og over Sokse Ø1.

Bjørn-Even var i hundre borte ved det smaleste punktet på eggen. Da jeg og Olav kom bort skrøt han av at han hadde gått fram og tilbake eggen rundt fem ganger! Smile Olav og jeg kom oss over eggen i rytterstil. Kort etter kom neste utfordring som var et bratt sva. Ved å lete litt fant vi fine riss å holde oss i på vei oppover. Olav gikk litt for langt mot venstre der det ikke var fester og mistet fotfestet! Begges puls spratt opp i taket, og jeg kommanderte bestemt at han måtte holde mer mot høyre og opp på ryggen igjen. Bjørn-Even hadde i mellomtiden begynt på det første klatreopptaket mot Sokse og lagt ut en slynge Olav kunne holde i. Etter dette kom et parti med lenger klyveklatring. Her var det vått og fuktig og nokså ekkelt uten sikring. Bjørn-Even gikk opp med tauet først for deretter å topptaue Olav opp. Vi holdt en renne som helte svakt mot venstre og endte noen meter ovenfor skaret mot hovedtoppen. Lurer nesten på om vi har gått litt feil, for her var det temmelig utsatt og det siste opptaket hadde omtrent ingen tak for hendene. Olav kom seg opp i fin stil, men da han skulle ta på seg klatreselen klarte han å miste videokameraet utfor nordstupet! Synd, men slik skjer iblant... Etter klatringa kunne vi spankulere greit opp til toppen av Sokse der utsikten var i særklasse!

Etter en matbit fortsatte vi nordover mot Store Smørstabbtinden. Det så ut som det var sinnsykt langt bort dit, men synet kan bedra. Etter nordkloa på Sokse kløv vi oss ned mot Sauen. Her så vi at noen hadde tatt rappell, men vi følte ikke behov for det. Mulig rappellfestene er fra i vinter/våres. Ned fra Sauen var det litt hardere klyving. Olav trakk raskt ut på breen til høyre og da han skulle ake seg ned på snøen fant han ut hvor lett det er å miste kontrollen. Heldigvis stoppet han før steinura nedenfor, men etterpå så vi at han ikke var langt fra å skli nedi en bresprekk (den var antakeligvis for liten til å dette oppi)! Opp til Kniven var det enkelt med et klatreopptak. Her så vi merker etter mye stegjernskloring, dette er jo en populær vårskiturtopp. Fra toppen så Store Smørstabbtinden rimelig mektig ut. Bjørn-Even vurderte å følge ryggen direkte opp, men innså etter hvert at det ville bli for spenstig uten sikring. I stedet traverserte vi noen hundre meter mot venstre fra skaret. Etter hvert havnet vi i en stor og løs renne. Renna lengst mot høyre fulgte vi enkelt opp til ryggen, dermed var vi ovenfor de vanskelige hamrene og kunne ta oss greit opp til toppen av Store Smørstabbtinden!

På toppen satt det en del folk og nøt utsikten. Morsomt var det at en av disse kjente meg og Bjørn-Even igjen fra Fjellforum (han har brukernavnet "Thor" på Fjellforum)! Mannen var selv fra Asker og hadde en datter som gikk i parallellklassen til Bjørn-Even. Smile Vi slo av en prat og tok en lang pause på toppen. Det viktigste var at vi kom oss ned til bilen før det ble mørkt. Etter en hyggelig prat dro vi videre til Storbreatinden. Olav slet med vonde knær så vi tok det lungt i nedoverbakkene. Fra Storbreatinden mot Storbreahøe (Jervefonni) ble vi stanset av en bratt og løs hammer. Bjørn-Even og jeg gikk en omgåelse i nord via en smal og særs utsatt hylle. Olav tok derimot en rappell. Etter dette var det en løs, men morsom egg bort mot Jervefonni. Det gikk mot kveld og sola kastet et oransje lys som fargela alle tinder i Jotunheimen, nydelig! Vi var alle enige om at det hadde vært en fantastisk hesteskotravers og vi tok en give-me-five på dagens siste topp – Jervefonni. Ned mot Leirdalen var det litt knotete da vi rotet oss bort i en del sva og hammere. Enkleste rute går nok enda mer mot høyre enn det vi gikk. Men så...da vi endelig kom ned i dalen oppdaget vi at vi ikke klarte å krysse Storbreagrove noen steder. Vi trakk nedover og nedover, men ingen plass å krysse. Elva var stri og livsfarlig å vade. Av en eller annen grunn trodde vi at Leira var mulig å krysse en eller annen plass nedi dalen, så vi fulgte den nedover. Til slutt innså vi at det kun var én mulighet igjen – å gå 4-5 km helt ned til Geitsætre der det finnes en bro. Jeg tilbød meg å løpe i forveien, legge fra meg sekken ved setra og springe opp til bilen. Men to kilometer før jeg var fremme ropte noen tyske bobilturister til meg at de kunne kjøre meg opp til bilen! Det var meget snilt av dem og jeg takket ja. Dermed slapp Olav og Bjørn-Even å vente særlig lenge på meg ved Geitsætre, og senere på kvelden kunne vi sette oss inn på koselige Leirvassbu og skrøne og prate om dagens bravader. Takk for turen!

Turdata:

14 timer
19 km
10 topper > 2000 moh

Start fra Breabakken.Vann er viktig når bakkene blir bratte.Oppe på Rundhøe og i bakgrunnen lokker Geite og Sokse (med skydotten).Olav og Bjørn-Even på vei oppover mot Geite.Olav på toppen av Geite. Leirvassbu ses bak til høyre.Bjørn-Even peker i retningen vi skal - mot Sokse!Olav klyver opp gulpunktet til Sokses østrygg.Olav poserer foran Geite som ser stilig ut fra denne vinkelen."Killingen" sett fra Sokses østrygg.Klyvepartiene ned mot Killingen sett fra denne.Utsikt fra Killingen. Billedlink: http://fjellforum.net/download.php?id=23971Veien mot Sokse sett fra østtoppen ser helt rå ut! Ser du nøye etter er Bjørn-Even den røde prikken på eggen.Olav skal til å bryne seg på kniveggen.Meg og Olav rir over eggen!Bjørn-Even bryner seg på svaene etter kniveggen.Bjørn-Even over det første klatreopptaket mot Sokse. Lenger bak er den vanskeligste biten der vi muligens gikk noe feil...Olav i klatringa opp mot Sokse. Sleipt, utsatt og noe teknisk her. Antakeligvis gikk vi feil. Man skal holde mer direkte mot skaret mot nordkloa.Bjørn-Even på toppen av Sokse. Store Smørstabbtinden ruver langt der bak.Bjørn-Even og Olav på vei opp mot Sauen. Bak har vi Sokse, Storebjørn, Bjørnungen og Veslebjørn.Olav er glad og fornøyd på Sauen. Bak ligger Skeie og Hurrungane.Klyvinga ned fra Sauen.Olav ved klatrepunktet opp til Kniven.Jubel på toppen av Kniven! Store Smørstabbtinden next...Olav oppover renneomgåelsen til Store Smørstabbtinden.Resten av ruta opp til toppen gikk uten problemer.Bjørn-Even skuer tilbake mot Sokse fra Store Smørstabbtinden der vi var for to timer siden.Utsikt nordover mot bla. Storbreatinden, Loftet og Hestbreapigger.B-E og Olav er fornøyde med å ha kommet til Store Smørstabbtinden!Bjørn-Even, Cola (vann) og Hurrungane...Bjørn-Even fant en artig klatrehammer ved skaret mellom St. Smørstabbtinden og Storbreatinden.Olav og Bjørn-Even med Store Smørstabbtinden bak.Olav i rappell ned hammeren øst for Storbreatinden.Den særs utsatte hylleomgåelsen av hammeren øst for Storbreatinden. Skummelt rett og slett!Bjørn-Even på vei ut eggen mot Jervefonni.Olav med Storbreatinden bak.Olav og Bjørn-Even på Storbreahøe (Jervefonni).På vei ned fra Jervefonni presterte vi å rote oss borti noen hammerpartier.Olav krysser en av Storbreagroves sideelver, men hovedelva klarte vi ikke å komme over i dag dessverre. Dermed måtte vi bite i det sure eplet og gå helt ned til brua ved Geitsætre...Skagsnebb sett fra Geitsætre. Heldigvis fikk jeg skyss av noen hyggelige tyske turister som kjørte meg opp til bilen på Breabakken.Ruta vår:

Ingen kommentarer: