tirsdag 31. juli 2007

Mælefjell (1413 moh)

Sondre og Bjørn-Even på kveldsstur.


Skrevet av 500fjell


31. juli 2007 hadde jeg, fatteren og Bjørn-Even tenkt oss på tinderangling i Jotunheimen, men grunnet dårlig vær på 2000meterne ble det Mælefjell (1413 moh) i Seljord som ble alternativet. Turen ble planlagt først klokken 3 på ettermiddagen hjemme i Asker, hvor skulle vi dra på tur, det ble Mælefjell!


Fikk øvekjørt fram til Flatdal og opp Grunningsdalen, parkerte bilen i nærheten av seteren Tangen på ca. 600 meter over havet. Mange pleier å starte turen lenger oppe i Grunningsdalen, ofte på P-plassen der Londalsbekken kommer ned, det er raskere men jeg tror det vil være en mer krattete og krunglete vei opp. Det var spredt med sauer i området, så vi måtte passe på bikkja. Etter å ha fulgt en traktorvei og delvis vanskelig sti gikk vi over en litt skummel hengebru over Grunnåi. Raskt etter brua tok stien ganske raskt til høyre. Denne stien gikk ikke helt slikt kartet ”Seljord Nord” sier det, vi kom ut på en privat grusvei som vi måtte følge 200 meter mot venstre før vi kom inn på stien igjen. Myrene var fortsatt våte, men splitter nye Gore-Tex sko gjorde jobben. Etter å ha fulgt stien oppover den tette skogen måtte vi ta en avstikker på Flæråsen (908) som lå noen hundre meter til venstre for stien før Steinroe. Her oppe var det som å komme rett opp av skoggrensa, praktfull utsikt mot Skorve og fjellene rundt, for en flott ettermiddag!

Nå trakk vi rett opp Haugestaullii, og vi kjente gufs i fra fjellom (på med t-skjortene) da vi kom over skoggrensen. Vi gikk i lyng og vegetasjon omtrent til 1200 moh, her tok vi en liten utsiktspause før vi sprang oppå Steinfjellet (1398). Herfra gikk det i steinete og kupert terreng over ryggen bort til høyeste toppvarde på 1413 moh. På toppen var det fantastisk utsikt mot Finnemarka, Jonsknuten, Austheiene, Gaustatoppen, Møsvatnområdet og Nisser glitret som sølv i sør. Nå var klokken snart 21.00 og vi måtte raske oss ned før det ble mørkt.
Returen gikk om Rjupedalen og vi fulgte stien ned forbi Listaul, Tvingelid og Mælestaul. Baklinut (1019) får vente til en annen gang. Da vi nærmet oss Steinroe var det bekmørkt og vi kunne se minst mulig, på slutten før brua gikk vi så å si på GPS-tracken vår. Da vi ankom bilen var vi trøtte og ganske slitne. Det ble halvsoving i bilen mens vi hørte på blant annet nattønsket og Orinoco Flow på radioen. Nå kunne vi legge oss i senga med god samvittighet og nye minner for livet!

Tid:
6t 44 min
Distanse: 21,4 km
Forbrenning: 3296 kcal
Akkumulert stigning: 1470 m
*
*
*
Start ved Tangen!
Hengebrua over Grunnåi, det er langt ned.... :O

Bjørn-Even og fatteren liker seg på tur! Fortsatt på Flæråsen.
Meg på Flæråsen, i bakgrunnen går elva ovenfor Mælestaulgjuvet.Meg og Bjørn på "the peak Mælefjell"!
Utsikt fra toppen mot nord-vest. Vindeggen ses helt til høyre i bildet.Ved vann 1314 moh, toppen bak.
Ved Russtjønnan (1084), nå begynner det å mørkne!

Kart og høydekurve (ikke distansemåler) over turen på Mælefjell:

1 kommentar:

Anonym sa...

Som Seljording er det nesten flaut å si en ikke har vært på Mælefjell, men det står snart for tur. Super fin blogg dere har! :)