lørdag 13. mars 2010

Djuptjernkampen og Ringsrudåsen

Skrevet av Sondre

Stod tidlig opp på lørdag og satte kursen nordover, med bilen pakket for to dagsturer til fjells. Dagens første mål var Gjøviks høyeste topp; Ringsrudåsen Øst (835 moh). Parkerte i veikanten i nærheten av Skredderstuga øst for Aust-Torpa. Hadde ikke lest noen rapporter om denne toppen vinterstid så jeg gikk kun i luftlinje mot toppen. Var en del snø i terrenget, og den var stedvis fast og andre steder dødelig råtten. Plussgrader og klisterføre er et vårtegn! Bushet gjennom en del granskog til jeg møtte på en skiløype (se krysningspunkt på kart). Fulgte denne til neste myr hvor jeg skar av nordover. Passerte Ringsrudsætra og fortsatte langs ryggen til topps. Like før toppen kom jeg innpå en scooterløype, men denne går sannsynligvis fra Finndalssætra om jeg skal gjette (med andre ord et ypperlig startpunkt vinterstid). Var både på Gjøviks høyeste punkt (kommunegrensa mellom Gjøvik og Nordre Land) og selve Ringsrudåsen. Fantastisk utsikt vestover! Nå var det bare (nesten) å sette seg i hockey tilbake til bilen.


Kjørte videre til Lenningen. Var i tvil om jeg skulle betale parkeringspenger eller ikke, jeg betalte ikke noe i alle fall. Målet var Djuptjernkampen (1325 moh), høyeste i Nord-Aurdal. Hadde glemt å ta på noe festesmurning, så det ble i stedet kråkete skøyting med fjellski langs den brede skiløypa til Tronhus. Her satte jeg på feller og fulgte oppgåtte spor langs DNT-løypa mot Skjellbreida. Flaks med så mye opptråkkede løyper, hadde beregnet å måtte gå i løssnø fra og med Folungtjerna. Ser at det kunne blitt vanskelig å rekke toppen i så tilfelle. Oppe på snaufjellet blåste det og fokket, ganske ulike forhold enn på Ringsrudåsen. Jeg måtte sette meg inn i vindsekken og ta på ullstillongs, her hadde ikke våren kommet enda. :) Prøvde å høre femmila på radioen, men MP3-spilleren er en elendig signalmottaker. Merkelig nok fikk jeg signal når jeg satte høyrefoten frem, men signalet forsvant da venstrefoten kom frem... :S

Satte fra meg ski og sekk et par hundre meter øst for toppen. Ville forsøke meg på en klyverute oppover. Var skeptisk til områdene med mye snø, så holdt meg til steinete partier. På toppen ble jeg møtt til en herlig utsikt som knapt kan beskrives med ord eller tårer. Dette måtte nytes noen minutter. Ettermiddagssola ga fjellet en oransje kappe som man bare får oppleve på vinteren. Da jeg kom tilbake til bilen kjørte jeg over til Hallingdal, og betalte bompenger på veien opp mot Gørrbu. Dagen etter skulle jeg på Hallingnatten (1314 moh). Men morgenen etter var det totalt overskyet. Nei, jeg gidder ikke å gå i whiteout lenger, det har jeg gjort både på Nystølnuten og Storsølnkletten. Kjørte sporenstreks hjem uten å nøle, og du kan tro jeg ble forbanna da jeg så skyfri himmel på Haglebubakkens webkamera!!!!

Turdata:


Ringsrudåsen
1t 15min
7 km
230 høydemeter

Djuptjernkampen

3t 30min
18 km
635 høydemeter

Ringsrudåsen kommer til syne.Gjøviks høyeste punkt - Ringsrudåsen Øst.Spåtind/Synnfjell (1414) stiger opp fra landskapet, sett fra Ringsrudåsen.Djuptjernkampen i siktet!Toppvarden på Djuptjernkampen.Panoramabilde fra Djuptjernkampen (vest-nord-øst). Billedlink: http://fjellforum.net/download.php?id=21593Panoramabilde fra Djuptjernkampen (øst-sør-vest). Billedlink: http://fjellforum.net/download.php?id=21592Say cheese!På returen. Solskiva (1184) bak.Spåtind i kveldslys.GPS-track Ringsrudåsen:Kartrute Djuptjernkampen:


Ingen kommentarer: