søndag 26. juli 2009

Bukkeholstraversen

At dette skulle bli en lang tur var vi forberedte på. Bukkeholstraversen er en lang berg-og-dalbanerygg som starter ved Svarttinden og avsluttes ved Søre Bukkeholstind. Midt i det ville tinde- og breriket! 13 topper skulle vi sanke denne dagen og sykkelen var god å ha. Vi brukte en drøy halvtime på de 8 kilometerne fra Leirvassbu ned til Hammarstulen. Her satte vi fra oss syklene og travet oppover mot Bukkehøe. Første virkelige utfordring var å krysse Søre Illåe, og tross mange advarsler om at elva ikke kan krysses enkelt før Søre Illåbrean gikk vi likevel opp til elva for å sjekke. Ingen ”trygge” krysningssteder var å se, og det ble en lang og kjedelig ferd oppover elvebredden. Jo lengre vi gikk oppover, jo mer måtte vi gå ned igjen. Til slutt fant vi noen store kampesteiner i elva som vi kunne hoppe mellom. Dette var omtrent en kilometer før brekanten (se GPS-track). Etter at vi hadde fylt opp vannflaskene i en bekk foreslo Bjørn-Even at vi ikke skulle ha noen pauser før vi var oppe på 2000 moh. Det gjorde vi, men det kjente låra godt!


Oppe på Tunga la vi fra oss sekkene og gikk bort til de to Nordre Bukkehøene. Her måtte det faktisk klyves litt og begge var enige i at vanskelighetsgraden lå mer mot gul enn grønn trekant. På Bukkehøe N-2 (2078) stod det et skikkelig stilig overheng ut mot Nordre Illåbrean. Sondre poserte og fotografiet ble nærmest prikk likt Nils sitt bilde fra 12. juli 1995 ( http://fjellforum.net/download.php?id=13079 )! :-) Men turen hadde så vidt begynt, derfor kunne vi ikke somle for mye med tiden. Det var deilig å komme opp på Bukkehøe, nå visste vi at de verste bakkene var unnagjort. Vi pauset litt og kunne kjenne suget fra det høye øststupet, råe omgivelser! Videre mot de Vestre Bukkeholstindene var det litt klyving ned en slags renne før vi stod på Bukkeholstinden V-4. Denne toppen er litt spesiell for Bjørn-Even siden det ble hans 2000-metertopp nr. 100. Gratulerer, men ingen orket å bære med sjampis!


Resten av ryggen var stort sett småplukk på rad og rekke. På Bukkeholstinden V-2 var vi sikre på at vi så to personer på toppen, men da vi kom dit var det ingen å se. Merkelig! Har vi fått fjellgalskapen? Vi fulgte brekanten bort til Midtre Bukkeholstinden for å spare knærne. Opp til Store Bukkeholstinden måtte vi over en litt luftig egg, men det krydret bare turen. Kveldssola var vakker her oppe, og vi syntes litt synd på Morten og Busken som turet borti den store skydotten på Maradalsryggen. Søre Bukkeholstind var dagens siste topp og før vi steg opp på den måtte vi litt ut på breen for å bestige dens vestlige sekundærtopp. Det var mye artig klyving på Søre Bukkeholstind i rødt og friksjonsfylt fjell. Ned herfra fulgte vi en sydvendt snørenne til Tverrbytna, elva var fin å krysse tørrskodd. Sondre tittet opp på Tverrbytthornets bratte østrygg. Den så virkelig ut som en spennende godbit. Nå var det bare å slite seg gjennom Kyrkjeglupen og ned til Leirvassbu. Real Turmat smaker fortsatt godt etter flere dager på tur!


Turdata:


11t 20min

2270 høydemeter

33,5 km (hvorav 8 km sykling)

13 topper > 2000 moh.


Sykkelen ble brukt mellom Leirvassbu og Hammarstulen.
Kryssing av Søre Illåe.
Utsikt sørvestover fra Tunga.
Stilig overheng på Bukkehøe N-2 (2078)!
Bukkehøes østvegg sett fra nord.
På Bukkehøe (2314).
Fra Bukkehøe mot Tverråtindane og Lindbergtind.
Luftig ved Bukkehøes øststup.
Sørover fra Bukkehøe.
Resten av Bukkeholstindane bak, og Store Bukkeholstind er den sorte midt bak.
2k-topp nr. 100 på Bjørn-Even! Bukkeholstinden V-4 (2166).
Like før Midtre Bukkeholstind, bak ses Tverrbotntinder og Smørstabbtinder.
Bjørn-Even chiller`n på Midtre Bukkeholstind Vest (2135).
Mot Visbreatinden (2234) fra Midtre Bukkeholstind.
Styggehøe (2213) og Bukkeholsbrean.
Søre Bukkeholstind sett fra Store.
Turen avsluttes med et bilde av Kyrkja (2032). Målet for dagen der efter...
GPS-track:2 kommentarer:

Christian sa...

Bra turbeskrivelse, satser på omtrent samme tur til helgen. Har du fortsatt GPS-loggen? I så fall hadde det vært flott om du kunne legge den ut her.

Tinderanglerne sa...

Hei Christian!

Har dessverre ikke loggen for den turen. Beklager! Men turen over ryggen sier seg i grunnen seg selv, ikke vanskelig å gå seg bort der. :-)

God tur! Kanskje vi treffes (skal til Leirvassbu selv).