torsdag 16. juli 2009

En bedriten tur til Falketind og Stølsnostinder

Av gjesteskribenten Jørn


Jeg skulle møte Sondre og Bjørn Even inne ved Fondsbu på kvelden der Bjørn Even har hytte. Værmeldingen var ikke så verst for morgendagen så vi var optimistiske. Vi våknet imidlertid opp til mildt sagt dårlig vær. Hadde da egentlig lyst til å reise hjem igjen, men ok...vi fikk nå ta turen da. Dette var en av disse turene man kunne spart seg! Regn og tåke på en slik tur til slike flotte tinder...nei dette bør en la være for ettertid. Jeg hadde en dårlig følelse i magen for denne turen. Jeg visste hva som ventet,- nemlig skumle glatte steiner...tåke og dritt...og også en liten følelse for at uhell kunne skje...

Alt blir jo trist en slik dag, men Morka-Koldedalen er nå stusselige saker. Goldt og ugjestmildt! Det regnet jamnt og tåke hindret flott utsikt til vakre tinder....Det er jo en viktig del av turen det da....det å ta bilder av disse flotte tindene. Minner som er gode å ha. Det eneste jeg husker fra denne turen er glatte sva...skumle sleipe blokker og et uhell som kunne fått alvorlige følger. Dette uhellet skjedde selvfølgelig på hjemturen.

Vi kom oss nå greit opp de glatte svaene opp fra Andrevatnet og vi vant raskt høydemetre. Vi valgte å gå vestryggen opp til Falketind og det var jo en litt artig rygg da....men toppen... den så vi ikke noe til før vi omtrent kom til varden. Falketind...som jeg hadde hørt så mye om....drømt om denne staselige toppen. Helvete heller...hit vil jeg tilbake en godværsdag, men da vil jeg nok prøve å gå der førstebestigerne gikk. Ønsker ikke å gå inn Morka-Koldedalen igjen og opp svaene...dårlig opplevelse der...

Det ble ikke lange pausen på toppen og vi kløv bratt ned i skaret. Guffent her også....ikke rom for feil her heller, men det gikk nå greit! Videre var det grei vandring mot Midtre Stølsnostind. Videre ble det svært så glatt og utrivelig ned mot skaret før Stølsnostinden. Glatte og sleipe blokker og rumpa ble også tatt i bruk....kanskje en "lek" i tørt fint vær, men idag var adrenalinnivået vel høyt et par plasser. Vi så Vokteren der i tåka...skummel....Klyvingen opp til Stølsnostinden var moro selv om det var litt vått og på toppen fikk vi faktisk litt sprekk i skylaget og noe få solstråler hilste på oss! Da var det bare å starte på hjemveien. Vi kløv ned fra skaret mellom Stølsnostindene noe som ikke bød på veldig store vanskeligheter, men dog....ikke rom for feil her heller. Nedover breen gikk det fort og vi kom raskt ned til nedstigningen til Andrevatnet. Elva var stor pga mye regn og brølte godt nedover bratta. Det var her jeg hadde en guffen opplevelse. På skråsvaene til høyre for elva sklei jeg på det skrå svaet...og Sondre brølte ut. Det gikk fort , men jeg skle ikke mer enn et par meter før jeg stoppet. Hadde jeg sklidd ut videre ville jeg ramlet ned på ei hylle rett før fossen... 3 meter ned, men hadde nok ikke gått i fossen. Likevel,-man blir skjelven etter slikt og det var herlig å være ned ved Andrevatnet etter hvert!

Som nevnt lenger opp i rapporten....en bedriten tur i tåke og regn. Mye bedre å være i lavlandet... Jeg har nå lagt ved noen bilder som man kanskje kan "leve" seg inn i...det å føle hvordan det er å være over 2000m i bratt ur og skumle våte sva....Konklusjonen må være...et sted går grensen for turvær blant de høye tinder!!

Turdata:


8t 45min

1555 høydemeter

19,5 km


Morka-Koldedalen...stedet gud glemte og fanden forlotSnøfonna ved vatnet...Bjørn Even i bratta
Bjørn Even og Sondre i ferd med å krysse snøfonna. Ikke skli ut her..
Svaene og Stølsnosbekken sett fra Andrevatnet.
Sondre på vei til tryggere grunn..Endelig ved varden på Falketind
Bjørn-Even satte seg på kanten av et stup oppe ved Falketind.
Glatt klyving ned fra Midtre Stølsnostind. "Vokteren" holder øye med oss der bak i tåka.
På Stølsnostinden...sola så vidt igjennom
En opptur å få litt utsikt på Stølsnostind. Hurrungane i bakgrunnen.
Falketind, Koldedalstind og Hjelledalstind sett fra Stølsnostind.
Jeg og Bjørn-Even seiler nedover Stølsnosbreen.
Alvedis på 1291-vannet.
GPS-track:2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser dere har visualisert ruta via mapsource. Har dere data som det hadde gått an å importere i GPSen? Skal på falketind i år og kunne tenke meg å gå samme løypa dere tok.

Tinderanglerne sa...

Beklager sent svar, men jeg har dessverre ikke lagret trackdata fra tidligere turer. Kommer muligens til å bli flinkere til det fremover!