fredag 24. juli 2009

Semelholstraversen

Kvelden før turen hadde Sondre og Bjørn-Even pratet med en av turlederne i Top of Norway, Leirvassbu. Vi spurte ham litt om hvordan denne Semelholstraversen var. Han fortalte at den var luftig og at tau var nødvendig. Den kunne visstnok sammenliknes med Urdadalstraversen (det stemmer neppe) så da var det verdt et forsøk.

Begge to var gira oppover bakkene fra Kyrkjeglupen mot Nordre Semelholstind (2004) og steinene sprutet i alle retninger, rimelig løs ur her! For å ikke gjøre låra helt stive måtte vi roe ned de siste meterne før toppen. Været var nokså bra selv om det ikke var tindrende sol fra klar himmel. Videre kløv vi ned hamrene ned til sadelen mot vesttoppen. Det går an å omgå hamrene i vestflanken, men det var ikke noe stress å følge ryggen og klyve ned hamrene på østsiden. Noen steder var det riktignok litt utsatt da vi måtte slippe oss langt ned for å finne fotfeste. En slurk vann og litt sjokolade ble fråtset før vi kløv opp til vesttoppen. Mye artig klyveklatring og noen luftige partier. Det mest utsatte stedet er kanskje et sted man må over noen småpinakler og deretter klatre opp et slags riss.


Nå trodde vi at det verste var over, for vi hadde jo ikke lest om denne traversen på forhånd. Likevel viste det seg at etter vesttoppen kom cruxet. Først måtte man slippe seg ned et par små hamre. Den siste hammeren festet Sondre en gammel slynge rundt og hadde den som en slags ekstrasikring. Nå gjenstod det en hammer med klatring rundt grad 3 i starten. Det var relativt utsatte omgivelser ved innsteget. Sondre ville se om det fantes en omgåelse på venstre side under nordstupet til Semelholstind. Men det anbefaler han ikke som noe alternativ. Det endte opp med klatring i en svært løs, bratt og utsatt flanke opp mot toppen. Bjørn-Even klatret like greit opp hammeren da jeg responderte med at ”her er det j… løst”. Når man ikke kan stole på takene føler man seg ikke trygg! Vi kom oss nå opp og var begge lykkelige for det. En pause på 45 minutter fortjente vi her oppe, spesielt nå som sola dukket opp.


Etter en fantastisk lur krysset vi den nokså sprekkfrie Visbrean bort til de Sørvestre Urdadalstindane. Deretter ruslet vi ned den frodige og grønne skråningen mot Langevatnet, idyllisk her! Vi møtte et turlag ved Nedre Høgvagltjønnen og vi peiset på slik at de trodde vi hadde holdt den farten hele veien, hehe :-) Nå ventet det vafler og brus på Leirvassbu og føreren gratulerte oss med gjennomført travers.


Turdata:


8 t 15 min

19 km

1265 høydemeter

5 topper > 2000 moh.


Bjørn-Even er klar for tur ved Leirvatnet. Bak lyses Semelholsryggen opp.
Kirken er ubestigelig mente Emanuel Mohn. Der tok han jammen feil...Snart oppe på Nordre Semelholstind og vi ser bort på stortoppen.
Ned hamrene fra Nordre Semelholstind.
Litt klatring er moro.
Nordre Semelholstind sett fra syd.
Det vanskeligste partiet opp mot vesttoppen.
Bjørn-Even er på vesttoppen og ser bort mot dagens største utfordring, mot stortoppen.Eggen mellom stortoppen og vesttoppen sett fra øst. Ned til høyre ses den oransje slynga Sondre benyttet ned hammeren.
Mot vesttoppen fra Store Semelholstinden. Hitenfor hammeren gikk Sondres omgåelse som slettes ikke var noe fint sted.
Luftig lur på Semelholstinden.
Seierssprell! :)
På Urdadalstinden SV-2 med Visbrean bak.
Frodige omgivelser ved Langevatnet.
Sommerstemning!
Ved Øvre Høgvagltjønnen med Gjendealpene og Skarddalseggje bak.I mål ved Leirvassbu, et koselig sted.
GPS-track:Ingen kommentarer: